Kořenice
Obec Kořenice

Nabytí státního občanství České republiky určením otcovství

3. Pojmenování (název) životní situace

Nabytí státního občanství České republiky určením otcovství

4. Základní informace k životní situaci

Dítě, jehož matka není státní občankou České republiky, nabývá státní občanství České republiky dnem nabytí právní moci rozhodnutí soudu o určení otcovství státního občana České republiky.
Dítě, jehož matka není státní občankou České republiky, avšak je občankou jiného členského státu Evropské unie, Švýcarské konfederace nebo státu, který je smluvní stranou Dohody o Evropském hospodářském prostoru (dále jen "stát Evropské unie"), anebo má trvalý pobyt na území České republiky, anebo je bezdomovkyní, nabývá státní občanství České republiky dnem, kdy bylo učiněno souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství státního občana České republiky.
Dítě, jehož matka není státní občankou České republiky, státu Evropské unie ani nemá trvalý pobyt na území České republiky, ani není bezdomovkyní, nabývá státní občanství České republiky dnem, kdy bylo učiněno souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství státního občana České republiky, pokud rodiče prokázali otcovství matričnímu úřadu genetickou zkouškou formou znaleckého posudku podle zákona o znalcích a tlumočnících.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Oprávněné osoby nejsou stanoveny (o nabytí státního občanství určením otcovství se nežádá).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Pro nabytí českého státního občanství určením otcovství je rozhodné státní občanství otce v době určení otcovství k dítěti, nikoli v době narození dítěte.

Dítě nabývá státní občanství České republiky určením otcovství v cizině za předpokladu, že určení otcovství bylo provedeno v souladu s právním řádem státu, kde k určení otcovství došlo. Doklad o určení otcovství souhlasným prohlášením rodičů nebo jiným obdobným úkonem, ke kterému došlo v zahraničí, však musí mít náležitosti veřejné listiny, tj. musí být opatřen vyšším ověřením (superlegalizací nebo tzv. Apostillou, nestanoví-li mezinárodní smlouva jinak) a úředním překladem do českého jazyka.

Došlo-li k určení otcovství rozhodnutím orgánu cizího státu, je nezbytné, aby takové rozhodnutí bylo uznáno rozsudkem Nejvyššího soudu České republiky, nestanoví-li mezinárodní smlouva jinak. Nevyžaduje-li se podle mezinárodní smlouvy uznání cizozemského rozhodnutí o určení otcovství rozsudkem Nejvyššího soudu České republiky, musí mít takové rozhodnutí cizího orgánu rovněž náležitosti veřejné listiny, tzn. že musí být opatřeno doložkou právní moci, vyšším ověřením (superlegalizací nebo tzv. Apostillou, nestanoví-li mezinárodní smlouva jinak) a úředním překladem do českého jazyka.

V případě, že se dítě narodí mimo manželství, avšak otcovství k němu určil český státní občan ještě před jeho narozením, dítě nabývá státní občanství České republiky narozením (za předpokladu, že alespoň jeden z rodičů dítěte má v době jeho narození české státní občanství).

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Způsob zahájení není stanoven; dítě nabývá státní občanství České republiky automaticky ze zákona dnem souhlasného prohlášení rodičů o určení otcovství nebo dnem právní moci rozsudku o určení otcovství.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Tato situace není řešena na žádném úřadu.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

 

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

O nabytí státního občanství České republiky není třeba nijak žádat, dítě jej nabývá automaticky ze zákona dnem souhlasného prohlášení rodičů o určení otcovství nebo dnem právní moci rozsudku o určení otcovství. Jedná se tedy pouze o vydání dokladů, kterými se české státní občanství prokazuje (např. cestovní pas nebo občanský průkaz České republiky), v případě dítěte narozeného v zahraničí také o vydání českého rodného listu.

Skutečnost, že uvedené doklady nejsou vydány, nic nemění na tom, že dítě, k němuž bylo určeno otcovství, má české státní občanství (za splnění výše uvedených podmínek), pouze o tom nedisponuje žádnými doklady.

Zjišťování státního občanství České republiky u nezletilé osoby se provádí zpravidla až při vydávání prvního občanského průkazu, popř. dříve, má-li být dítěti vydán cestovní pas nebo požádají-li o zjištění státního občanství dítěte a vydání osvědčení o českém státním občanství jeho rodiče.

U dítěte narozeného v zahraničí, které nabylo české státní občanství určením otcovství, je třeba nejprve požádat o zápis jeho narození do tzv. zvláštní matriky v Brně, na základě kterého je dítěti vydán český rodný list, který je nezbytný k vydání např. občanského průkazu nebo cestovního pasu České republiky.

K zápisu narození do zvláštní matriky je třeba připojit i osvědčení a potvrzení o státním občanství České republiky dítěte.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Předepsané formuláře nejsou stanoveny.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty pro vyřízení nejsou stanoveny.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Případné dotazy můžete zaslat na e-mailové adresy: obcanmat@mvcr.cz nebo bezuchova@mvcr.cz.

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Opravné prostředky nejsou stanoveny.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Sankce nejsou stanoveny.

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

28. Popis byl naposledy aktualizován

03.03.2014

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání

CzechPOINT

 Na obecním úřadě jsou poskytovány služby

 

czech point

 

 

Facebook

ČEZ DISTRIBUCE ODSTÁVKY

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Rozpočet

 

Rozpočet

Interaktivní mapa

 

Mapa


 

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie